2019-11-08 17:44:00

Soda bikarbona izvrsna je u uklanjanju pesticida s voća i povrća

Soda bikarbona ima raznoliku primjenu. Upotrebljava se u kuhinji, za njegovanje kože pa čak i za liječenje određenih zdravstvenih problema. Nije skupocjena, a njezina je učinkovitost dokazana u mnogim studijama. U ovom se slučaju soda pokazala iznimno učinkovitom prilikom uklanjanja štetnih pesticida s voća i povrća.

 U istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Massachusetts dokazano je kako soda uklanja do 96 % pesticida s hrane u periodu od 15 minuta. Kada se pomiješa s vodom, dobije se pasta, a ako se pasta nanese na koru jabuke ona će eliminirati ostatke skoro svih pesticida koji se obično upotrebljavaju za zaštitu voća i povrća. Ova je metoda učinkovitija od dosadašnje primjene vrste izbjeljivača kojime se voće tretiralo dvije minute.
 

 


Glavna je autorica studije dr. Lili He izjavila: “Ostaci pesticida mogu ostati na proizvodima pa nakon konzumacije oni dospijevaju u naš organizam. Budući da je to vrlo opasno, potrebno je pronaći načine za njihovo smanjenje.”

U ovom su istraživanju znanstvenici upotrijebili uobičajene pesticide tiabendazole koji prodire u koru jabuke i fosmet. Tretirali su s njima voće i ostavili ih jedan dan. Nakon toga neke su jabuke prali vodom iz slavine, a neke s otopinom izbjeljivača ili smjesom sode bikarbone i vode. Uz pomoć najnovije tehnologije mjerili su prisutnost pesticida na površini i unutar voća. Dobiveni su rezultati pokazali kako je soda bikarbona bila najučinkovitija. Nakon 12 minuta primjene, nestalo je 80% thiabendazolea i 96% phosmeta. Thiabendazole se teže uklanja jer prodire u unutrašnjost jabuke.

Soda uklanja pesticide zbog svoje visoke alkalnosti koja razbija kemijske spojeve na manje i bezopasnije molekule. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/


Osnovna škola "Plokite" Split